Resor – Evenemang – Artister – Produktion – PR
2018-03/musikresor-usa-stora

MUSIKRESAN till KALIFORNIEN

Reslängd 10 dagar.
Avresa 2022: 21/9

Los Angeles i Kalifornien är sedan lång tid tillbaka den odiskutabla huvudstaden för popmusik. Los Angeles kom att bli en framträdande aktör på pop- och rockscenen redan tidigt 1960-tal. Under 1970-talet blev LA centrum för skivbolagsindustrin som tidigare i huvudsak varit förlagd till New York. Med en skön blandning av showbiz, solsken och lättsam livsstil har LA lockat till sig stora artister, producenter och låtskrivare och blivit ett mecka för musiken.

Musiken i LA skiljer sig från New Orleans, Memphis och Nashville i att här finns ingen äldre karaktäristisk musik utan här får den en explosiv start i slutet av 1950-talet. Det var denna västkustpop som vällde in i Sverige 1963-1969. Artistnamnen man saknar i New Orleans, Memphis och Nashvilles musikhistoria dyker ofta upp i Los Angeles.

Musikbranschen i Los Angeles innehåller mycket dramatik, en mäktig maffia, mord, självmord, knark, kändisar dömda till långa fängelsestraff, världsberömda popband som aldrig spelade sina instrument själva och mycket annat.

Musikresan till Kalifornien är uppbyggd som originalet. Du får träffa personligheter från musikbranschen såväl som kända musiker. Dessa varierar från resa till resa och kan inte namnges i förväg då de kan få större engagemang, men ni kommer att få en fullmatad resa med mängder av upplevelser och många överraskningar, låsta dörrar öppnas och färdledaren är ett levande lexikon när det gäller musik.

 

Dag för dag

Dag 1. Skandinavien - Los Angeles
Anslutande flyg till Stockholm där SAS Airbus väntar för en nonstopflygning till Los Angeles. Middag och ytterligare en lättare måltid ombord. Efter pass- och tullformaliteter möter vår svenska färdledare och transfer till Hilton Garden Inn beläget i Hollywood endast ett kvarter från absoluta centrum.

Dag 2. Los Angeles/Beverly Hills
Efter frukost samling för en presentation av veckans digra program och dessutom ett kortfattat föredrag om Los Angeles betydelsefulla musikhistoria. Precis som de senaste 15 åren på flaggskeppet Stora Musikresan får man sällan veta vad som händer "bakom nästa hörn", effekten av överraskningar i programmet har visat sig vara uppskattat!

Första programpunkten blir ett unikt hembesök i exklusiva Beverly Hills, där vi kör in genom grindarna till ett privat hus och möter en musikhistorisk legend, en av de artister som sålde flest skivor i västvärlden i slutet av 1950-talet och första hälften av 1960-talet. Han är i dag en av de sista levande legenderna i sin genre.

Vidare i Beverly Hills promenerar vi nedför världens kanske lyxigaste affärsgata Rodeo Drive och intar lunch i kvarteren (ingår i restaurangpaketet). Efter lunchen gör vi ett besök i Laurel Canyon där i stort sett all folkrockartister bosatte sig på 1960-talet. Här finns mycket spännande att berätta och några dagar senare ser vi en film på Grammy Award Museum om just Laurel Canyon.

Kvällen är ledig och hotellet ligger nära Hollywood Boulevard med alla sina turistattraktioner, bland annat "Walk of Fame" där berömda artister fått köpa sig en stjärna på trottoaren, Elvis Presley och The Beatles har förärats en central plats bredvid varandra. Vid Mann´s Chinese Theatre har många kändisar lämnat fot- och handavtryck genom åren, såsom John Travolta, Tom Hanks, Steve McQueen, Burt Reynolds med flera. De första avtrycken gjordes av Mary Pickford och Douglas Fairbanks.


Dag 3. Los Angeles/Hollywood
Vi börjar dagen i hotellets konferensrum med ett föredrag om Los Angeles mest legendariska stjärnproducent, Phil Spector. Han har spelat en stor roll i musikhistorien och varit avgörande för många stora artisters framgångar i Los Angeles. Phil Spector var också en duktig låtskrivare, från "To Know Him is to Love Him" till "River Deep Mountain High", sistnämnda producerad för Ike & Tina Turner. Han gifte sig med en av sina stjärnor, Ronnie Spector, sångerskan med epokgörande låten "Be My Baby". Phil Spectors mycket spännande och minst sagt turbulenta livshistoria kombineras med besök några dagar senare på historiska platser.

Därefter visar vår amerikanske agent en 20-minuters film om The Beatles ankomst till USA, den så kallade "British Invasion" 1964-1966 som totalt förändrade den amerikanska musikscenen. De uppträdde i världens kanske mest omtalade utomhusarena, The Hollywood Bowl, nästan granne med vårt hotell. En plats vi också kommer att besöka.

Lunch (ingår i restaurangpaketet) äter vi på Ruby's Diner längst ut på kända Huntington Beach Pier där övervåningen är reserverad för oss att möta en celebritet som gjorde sitt genombrott med den första surflåten "Surf City", som staden Huntington Beach kallar sig för i turistbroschyrerna. Övervåningen är inredd till minne av vår celebritet och hans kompanjon, här hänger guldskivor och andra minnen från deras karriär. Dessutom sjunger han en av The Beach Boys mest kända låtar, "Barbara Ann". Så här blir det surftema och stranden utanför restaurangen är full med surfare. Fler spännande programpunkter på väg tillbaka till hotellet. Kvällen ledig.

Dag 4. Los Angeles/Hollywood
En mycket tung celebritet i musikbranschen tar hand om oss under förmiddagen. Vi kommer att besöka två skivstudior, bland annat den mest mytomspunna, Capitol Records, som normalt inte tar emot turister, men för vår kände ciceron öppnas alla dörrar. Han kommer i studion att berätta om dess historia. Nat King Cole, Frank Sinatra och The Beach Boys är för evigt kopplade till Capitol Records studio.

På eftermiddagen besöker vi bland annat en museal studio i Culver City, där guiden mycket intressant berätta om inspelningstekniker genom tiderna. Cirka 18.00 är vi tillbaka vid hotellet och kvällen är ledig.


Dag 5. Palm Springs
Utcheckning från hotellet och en heldagsutflykt till populära ökenstaden Palm Springs, där så många kändisar har eller har haft sina vinterhem. Strax innan vi når Palm Springs passerar vi ett pass med 1000-tals vindkraftverk. I området finns också ett av världens största kraftverk med solpaneler.

I Palm Springs gör vi en omfattande "celebrity tour". Vi gör bland annat en rundvandring i huset där Elvis Presley tillbringade smekmånaden med Priscilla. Dottern Lisa Marie föddes på dagen nio månader senare.

Det blir tid att vandra runt i stadens vackra centrum innan vi på eftermiddagen återvänder till Los Angelesområdet. Incheckning på förstklassiga Grafton on Sunset beläget vid Sunset Strip i västra Hollywood. Hotellet ligger mitt i den så viktiga musikhistorien och med gångavstånd till många av de mest kända klubbarna, en av dem planerar vi att gemensamt besöka.

Dag 6. Sunset Strip
Vi startar dagen med att besöka University of Southern California och i deras vackra aula avnjuta ett intressant föredrag av professor Dan Carlin, som håller en spännande presentation om filmmusikens historia. Flera programnedslag och lunch (restaurangpaketet) innan vi anländer till Grammy Award Museum. Vi börjar med visning av en utvald film i deras läckra biograf och därefter ser vi utställningen.

Dag 7. Sunset Strip
I dag ägnar vi oss åt musikhistorien på den cirka 2 kilometer tydligt begränsade delen av Sunset Boulevard som kallas Sunset Strip. På 1960-talet, när Hollywood-glamouren från 1920-1940-talen hade bleknat, uppstod en pop- och rockscen på gatan, "tonåringarnas centrum i universum" som en författare skrev. Folkrockgrupper som The Byrds, The Doors, Buffalo Springfield, The Mamas and the Papas, Sonny & Cher, alla från Los Angeles, hade sitt ursprung på Sunset Strip. Här rörde sig även The Beach Boys, The Monkees, Frank Zappa med flera. Sunset Strip blev den viktigaste gatan i underhållningsbranschen. "The British Invasion" 1964-1966 med brittiska popgrupper, främst The Beatles, förändrade den amerikanska musikscenen totalt.

Vi tar med er på en promenad utmed gatan. Sunset Strips undergång kom i samband med de politiska kravallerna kring bland annat nattklubben Pandora's Box den 12 november 1966 och sedan fick gatan inte längre den centrala roll den tidigare haft. Vi ser studior, historiska platser och besöker "världens bästa skivbutik" enligt tidningen Rolling Stone. Ett späckat program och åter till hotellet vid 17-tiden.

Dag 8. Sunset Strip
Dagen inleds med ett överraskande besök i en berömd meditationspark, Lake Shrine, dit Elvis alltid sökte sig en fristad för att komma från stressen vid filminspelningarna och det hektiska turnélivet på 1970-talet. I en privat miljö i Malibu träffar vi frontfiguren i det Los Angeles-baserade bandet The Monkees, Micky Dolenz, som sjunger några av gruppens största hits, "I'm a Believer", "Hey, Hey we´re the Monkees", "Last Train to Clarksdale" med flera. The Monkees sålde faktiskt fler skivor 1967 än vad The Beatles och The Rolling Stones gjorde tillsammans, tack vare den populära tv-serien som visades över hela västvärlden.

Gruppen skapades som en ren kommersiell produkt när man annonserade och sökte fyra medlemmar till det som skulle bli tv-serien med samman namn. Det hann bli 58 avsnitt som sändes 1966-1968. Inspirationen var Richard Lesters Beatlesfilm ”A Hard Days Night”. Även namnet The Monkees bildades i analogi med The Beatles, det vill säga ett djurnamn. Därefter lunch (restaurangpaketet) och sedan fortsätter programmet. På kvällen har vi en gemensam avskedsmiddag på en utvald restaurang.


Dag 9. Venice Beach - Skandinavien
På morgonen utcheckning från hotellet. På väg till flygplatsen stannar vi till i Venice, känd för sina hippies och beatnicks, men framför allt för sin strand, Muscle Beach, där många muskelbyggare brukar träna. Mest känd är nog Arnold Schwarzenegger. Vid 11-tiden incheckning hos SAS som sedan lyfter strax efter 14.00. Lunch ombord efter start. Nonstopflygning till Stockholm.


Dag 10. Ankomst Skandinavien
Frukost innan vi landar i Stockholm där eventuellt flygbyte sker.

Vi reserveras oss för att namngivna personer ej kan medverka och för ändringar i programmet.

__________________________________________________________________________________________

Anmälan till resan:

För anmälan till resan kontakta Swanson's Travel, tel. 0479-14470. www.swansons.se 
Mer information, pris och bokningsvillkor se Swanson's Travel 

Förfrågningar på resans program kan göras till G9 Produktion AB, isabelle@g9produktion.se, 073-965 00 01.