Resor – Evenemang – Artister – Produktion – PR
events/18.fats-domino-oct-2007 events/60.5dolly events/graceland-entr-

Stora Musikresan

Detta är resan för er som älskar musik. Jazz, rock'n'roll, blues, boogie woogie, soul, country och gospel berörs. Som resenär får du personligen träffa celebriteter, inte sällan världsberömda. Artisterna varierar från resa till resa. Färdledaren är ett levande lexikon, speciellt när det gäller musik, och ni kommer att få en fullmatad resa med mängder av upplevelser och många överraskningar.

Stora Musikresan knyter ihop de musikhistoriska trådarna från ursprunget i New Orleans med ragtime och jazz kring sekelskiftet, bluesens framväxt kring bomullsfälten i Mississippi, vidare i söderns musikaliska mylla med boogie woogie och rythm & blues som i slutet av 40-talet leder fram till rock’n’roll. Flera av dess portalfigurer har haft avgörande roller när det gäller att luckra upp den gamla amerikanska segregationen. Utvecklingen har gått vidare, påverkad av gospel- och countrymusik och lett fram till 60-talets soul- och popmusik. Alla olika musikstilar är en enda korsbefruktning och Stora Musikresan fångar helheten.

Vi besöker de tre städer som betytt mest i utvecklingen av amerikansk rock och countrymusik. Resan börjar i New Orleans, Louis Armstrongs födelsestad. Resenärerna får bland annat uppleva en äventyrlig swamp tour till ett isolerat cajunsamhälle i träskmarkerna och vi får höra genuin cajunmusik. En gospelgudtjänst i en afro-amerikansk kyrka är en stark upplevelse. Resan går via Natchez där vi besöker Jerry Lee Lewis födelsehem där Jerry Lee’s systerdotter guidar.

Vidare mot Memphis med blues, rock och Elvis Presley som får en hel dag i programmet. Specialguidning på Sun Studios, Gibson Guitar Factory och Graceland.

Nashville väntar ett intensivt countryprogram, helkväll på anrika Grand Ole Opry och möten med countrystjärnor. Resans guidning har sin tyngdpunkt på musik som är den röda tråden. Detta utan att försaka all annan information.

Möten med musikprofiler

På varje resa får resenärerna träffa flera personligheter inom musikbranschen. Det kan vara välkända artister såväl som människor med anknytning till musikbranschen. På tidigare resor har vi träffat Fats Domino som 1956-1960 var kommersiellt lika framgångsrik som Elvis Presley. Gitarrlegender som Scotty Moore och James Burton, countrylegender som Brenda Lee, Bobby Bare, Marty Stewart, Connie Smith och Vince Gill, bara för att nämna några, har också medverkat.

Vi har varit på hembesök hos Billy Swan som hade världshits med bl.a. I Can Help. På Grand Ole Opry har vi träffat legendariska countrystjärnor vid besök bakom scenen. Resenärerna har vid många tillfällen även fått privata minikonserter av berömda artister. Nämnas bör också Charlie McCoy som är invald i Country Music Hall of Fame. Charlie är ofta vår guide i Nashville. Personerna varierar från resa till resa och vi kan inte uppge i förväg vad som gäller för respektive resa.

Vi kan citera två resenärer, Åse och Roger Ahlin från Skåne, som reste Stora Musikresan första gången 2007 och då skrev "Vart skall man åka för att slå detta?" Nu reste de Stora Musikresan igen i september 2016 och skrev "Nu har vi svaret - åk en gång till!".

Se dag för dag-programmet här

https://www.swansons.se/vara-resor/rundresa-stora-musikresan

Bilder från tidigare resor