Musikresan till Kalifornien

Nästa avgång planeras till hösten 2025.

Los Angeles i Kalifornien är sedan lång tid tillbaka den odiskutabla huvudstaden för popmusik.

Los Angeles kom att bli en framträdande aktör på pop- och rockscenen redan tidigt 1960-tal. Under 1970-talet blev LA centrum för skivbolagsindustrin som tidigare i huvudsak varit förlagd till New York. Med en skön blandning av showbiz, solsken och lättsam livsstil har LA lockat till sig stora artister, producenter och låtskrivare och blivit ett Mekka för musiken.

Musiken i LA skiljer sig från New Orleans, Memphis och Nashville i att här finns ingen äldre karaktäristisk musik utan här får den en explosiv start i slutet av 1950-talet. Det var denna västkustpop som vällde in i Sverige 1963-1969. Artistnamnen man saknar i New Orleans, Memphis och Nashvilles musikhistoria dyker ofta upp i Los Angeles.

Musikbranschen i Los Angeles innehåller mycket dramatik, en mäktig maffia, mord, självmord, knark, kändisar dömda till långa fängelsestraff, världsberömda popband som aldrig spelade sina instrument själva och mycket annat, som t.ex. det Los Angeles-baserade bandet The Monkees. Micky Dolenz sjunger på gruppens största hits, ”I’m a Believer”, ”Hey, Hey we´re the Monkees”, ”Last Train to Clarksdale” med flera. The Monkees sålde faktiskt fler skivor 1967 än vad The Beatles och The Rolling Stones gjorde tillsammans, tack vare den populära tv-serien som visades över hela västvärlden. Men första åren spelade de inte sina instrument själva, de låtsades bara spela när de stod på scenerna. Bakom ett draperi satt professionella musiker och svarade för musiken. Gruppen skapades som en ren kommersiell produkt när man annonserade och sökte fyra medlemmar till det som skulle bli tv-serien med samma namn. Det hann bli 58 avsnitt som sändes 1966-1968. Inspirationen var Richard Lesters Beatlesfilm ”A Hard Days Night”. Även namnet The Monkees bildades i analogi med The Beatles, det vill säga ett djurnamn. Micky Dolenz har tidigare medverkat i vårt program.

Musikresan till Kalifornien är uppbyggd som originalet Stora Musikresan. Du får även träffa personligheter från musikbranschen. Dessa varierar från resa till resa och kan inte namnges i förväg då de kan få större engagemang, men ni kommer att få en fullmatad resa med mängder av upplevelser och många överraskningar, låsta dörrar öppnas och färdledaren är ett levande lexikon när det gäller musik.

 

Restaurangpaket
Daglig frukost ingår i grundpriset. Under resan arrangeras fyra intressanta måltider som är en del i programmet. Dessa beställer ni och betalar på plats eller i förskott till Swanson’s. Pris US$ 195.

 

Program – Dag för dag

Dag 1. Skandinavien – Los Angeles
Anslutande flyg till Köpenhamn där SAS Airbus väntar för en nonstopflygning till Los Angeles. Middag och ytterligare en lättare måltid ombord. Efter pass- och tullformaliteter möter vår svenska färdledare och transfer till Hilton Garden Inn beläget i Hollywood endast ett kvarter från absoluta centrum. Välkomstdrink vid poolen på hotellet.

Dag 2. Hollywood/Pacific Palisades/Santa Monica
Efter frukost samling för en presentation av veckans digra program och dessutom ett kortfattat föredrag om Los Angeles betydelsefulla musikhistoria. Precis som de senaste 18 åren på flaggskeppet Stora Musikresan får man sällan veta vad som händer ”bakom nästa hörn”, effekten av överraskningar i programmet har visat sig vara uppskattat! 

Bussen hämtar oss och första utflyten går till Pacific Palisades, vid Stilla Havs kusten, där vår amerikanske agent Nancy Gillette presenterar ett 20-minuters bildspel om The Beatles ankomst till USA, den så kallade ”British Invasion” 1964-1966 som totalt förändrade den amerikanska musikscenen. De uppträdde bland annat i världens kanske mest omtalade utomhusarena, The Hollywood Bowl, nästan granne med vårt hotell. 
Lunch intages (restaurangpaketet) i mysiga Pacific Palisades innan vi fortsätter att besöka ett antal platser i Santa Monica utmed Stilla Havs kusten. 
Vi räknar med ett överraskande besök i en berömd meditationspark, Lake Shrine, dit Elvis alltid sökte sig en fristad för att komma från stressen vid filminspelningarna och det hektiska turnélivet på 1970-talet. 
Dagen avslutas på Santa Monica Pier, där route 66 får ett abrupt slut.
 
Kvällen är ledig och hotellet ligger nära Hollywood Boulevard med alla sina turistattraktioner, bland annat ”Walk of Fame” där berömda artister fått köpa sig en stjärna på trottoaren, Elvis Presley och The Beatles har förärats en central plats bredvid varandra. Vid Mann’s Chinese Theatre har många kändisar lämnat fot- och handavtryck genom åren, såsom John Travolta, Tom Hanks, Steve McQueen, Burt Reynolds med flera. De första avtrycken gjordes av Mary Pickford och Douglas Fairbanks.

Dag 3. Hollywood/Sunset Blvd
Vi börjar dagen i hotellets konferensrum med ett power point föredrag om Los Angeles mest legendariska stjärnproducent, Phil Spector. Han har spelat en stor roll i musikhistorien och varit avgörande för många stora artisters framgångar i Los Angeles. Phil Spector var också en duktig låtskrivare, från ”To Know Him is to Love Him” till ”River Deep Mountain High”, sistnämnda producerad för Ike & Tina Turner. Han gifte sig med en av sina stjärnor, Ronnie Spector, sångerskan med epokgörande låten ”Be My Baby”. Phil Spectors mycket spännande och minst sagt turbulenta livshistoria kombineras med besök på några av de historiska platserna med koppling Phil Spector. Vi besöker ett antal andra platser innan lunch som vi intar på berömda Sunset Plaza. Därefter fortsätter vi att besöka historiska platser, där även en walking tour ingår på Sunset Blvd och avslutas med fler spännande programpunkter på väg tillbaka till hotellet. Vi gör ett unikt besök vid hotellet där Janis Joplin avled och får höra hennes och många av de andra folkrockartisternas levnadsöden. Tillbaka vid hotellet vid 17-tiden.
Kvällen ledig.

Dag 4. USC/Grammy Award Museum
Vi kommer att besöka en legendarisk skivstudio i Hollywood, kanske en av de två mest mytomspunna, och som normalt inte tar emot turister. Vi får en guidad tur i studion som i våra dagar anses vara det främsta inspelningsstudiokomplexet i Los Angeles och vi kommer att förvånas över dess historia och alla artister och låtar som vi känner till, som har spelats in här, från Elvis Presley till Michael Jackson, Rolling Stones, Frank Sinatra och The Beach Boys.

Ytterligare några nedslag, bland annat Grammy Awards Museum, innan vi anländer till University of Southern California och får ett föredrag i deras aula av en professor i filmmusikhistoria. Tillbaka till hotellet senast kl.17.00

Dag 5. Palm Springs
En heldagsutflykt till populära ökenstaden Palm Springs, där så många kändisar har eller har haft sina vinterhem. Strax innan vi når Palm Springs passerar vi ett pass med tusentals vindkraftverk. I området finns också ett av världens största kraftverk med solpaneler.
I Palm Springs gör vi en omfattande ”celebrity tour”. Vi stannar bland annat vid huset där Elvis Presley tillbringade smekmånaden med Priscilla. Dottern Lisa Marie föddes på dagen nio månader senare.
Det blir tid att vandra runt i stadens vackra centrum innan vi på eftermiddagen återvänder till Los Angelesområdet.

Dag 6. Paramount Studios/Huntington Beach 
Vi startar dagen med ett besök i Paramount Studios där så många musikfilmer är inspelade. Två timmar guidad tur på beställt musiktema. Vidare mot Huntington Beach där vi möter en celebritet från surfmusikens värld. Huntington Beach kallas i turistsammanhang för ”Surf City”, en låt som vår celebritet hade en miljonsäljare 1963. Han sjunger också bl.a. på The Beach Boys låten ”Barbara Ann”. Lunch intages i USA’s livligaste surfmiljö, nämligen på Huntington Pier. På väg hem till hotellet gör vi också några intressanta nedslag. Tillbaka till hotellet ca 17.00.

Dag 7. Sunset Strip
Vi börjar dagen med ett besök i Laurel Canyon där i stort sett all folkrockartister bosatte sig på 1960-talet. Här finns mycket spännande att berätta. I dag ägnar vi oss åt musikhistorien på den cirka 2 kilometer tydligt begränsade delen av Sunset Boulevard som kallas Sunset Strip. På 1960-talet, när Hollywood-glamouren från 1920-1940-talen hade bleknat, uppstod en pop- och rockscen på gatan, ”tonåringarnas centrum i universum” som en författare skrev. Folkrockgrupper som The Byrds, The Doors, Buffalo Springfield, The Mamas and the Papas, Sonny & Cher, alla från Los Angeles, hade sitt ursprung på Sunset Strip. Här rörde sig även The Beach Boys, The Monkees, Frank Zappa med flera. Sunset Strip blev den viktigaste gatan i underhållningsbranschen. ”The British Invasion” 1964-1966 med brittiska popgrupper, främst The Beatles, förändrade den amerikanska musikscenen totalt.
Vi tar med er på en promenad utmed gatan. Sunset Strips undergång kom i samband med de politiska kravallerna kring bland annat nattklubben Pandora’s Box den 12 november 1966 och sedan fick gatan inte längre den centrala roll den tidigare haft. Vi ser studiors historiska platser och besöker ”världens bästa skivbutik” enligt tidningen Rolling Stone. Vi besöker huset där Elvis Presley bodde i många år, som idag ägs av grundaren/ägaren till Hard Rock café. 
Ett späckat program och åter till hotellet vid 18-tiden.

Dag 8. Westwood/ Beverly Hills
Första programpunkten denna morgon blir tema Marilyn Monroe, besöker även Westwood Village Memorial Park Cemetery. Lunch och sedan besöker vi Wilshire Hotel med mycket musikhistoria.

I Beverly Hills promenerar vi nedför världens kanske lyxigaste affärsgata Rodeo Drive. Vi hinner även smyga in en bakdörr på lyxiga hotellet Beverly Hills Hotel, turister är inte välkomna. Sedan blir det ett unikt hembesök i exklusiva Beverly Hills, där vi kör in genom grindarna till ett privat hus och möter en musikhistorisk legend, en av de artister som sålde flest skivor i västvärlden i slutet av 1950-talet och första hälften av 1960-talet. Han är i dag en av de sista levande legenderna i sin genre. 
På kvällen har vi en gemensam avskedsmiddag på en utvald restaurang (ingår i Restaurangpaketet). 

Dag 9. Hollywood – Skandinavien
På morgonen utcheckning från hotellet. På väg till flygplatsen stannar vi till i Venice Beach, känd för sina hippies och beatnicks, men framför allt för sin strand, Muscle Beach, där många muskelbyggare brukar träna. Mest känd är nog Arnold Schwarzenegger. Vid 11-tiden incheckning hos SAS som sedan lyfter strax efter 14.00. Lunch ombord efter start. Nonstopflygning till Köpenhamn.

Dag 10. Ankomst Skandinavien
Frukost innan vi landar i Köpenhamn där eventuellt flygbyte sker.


Vi reserveras oss för att namngivna personer ej kan medverka och för ändringar i programmet.

Anmälan till resan:
För anmälan till resan kontakta Swanson’s Travel, tel. 0479-14470. www.swansons.se
Mer information, pris och bokningsvillkor se Swanson’s Travel

Förfrågningar på resans program kan göras till G9 Produktion AB, , 073-965 00 01.